När du gör vingar är det möjligt att smälta samman ett mönstrat vingmaterial med ett neutralt. På så sätt skapas en luftficka mellan de två lagren, vilket ökar flugans flytförmåga.

Oavsett om din fluga används på vattenytan, i ytfilmen eller underytan kommer vingarna och vingknopparna att vara mycket realistiska i form, färg och struktur. Samtidigt är de extremt hållbara.

Råvaran till vingar och vingknoppar består av garanterat giftfri folie, och producerar ingen skadlig gas av något slag vid förbränning. Den är godkänd av svenska hälsomyndigheter för användning i livsmedelsindustrin. Alla J:sons verktyg och material är tillverkade i Sverige.

Hur man gör vingar

Klipp överflödigt material runt det tryckta mönstret (lämna 1-2 mm för bränning). Lägg i lämplig vingbrännare och bränn/svetsa kanterna snabbt med öppen låga. Du har nu en perfekt formad, realistisk vinge. Skumkroppen, den lätta vikten och vattenytans spänning betyder att flugan kommer att flyta som en dröm.

Använd dubbelvingat material när du binder större flugor. Detta skapar en luftficka inuti vingen, vilket förbättrar flytförmågan.

Använd ett tryckt vingmaterial och gift det med ett neutralt. Trimma överflödigt material (lämna 1-2 mm för bränning) runt det tryckta mönstret, placera i lämplig vingbrännare och bränn/svetsa kanterna snabbt med öppen låga.

Du har nu en perfekt formad, realistisk vinge som innehåller luft, som tillsammans med kroppen av flytande skum gör flugan praktiskt taget osänkbar.Hur man gör vingknoppar

När du bränner vingknoppar på mindre nymfer, använd endast ett lager med tryckt vingmaterial (du kan färga det om du vill) så att nymfen inte blir för tjock.

Skär bort överflödigt material runt det tryckta mönstret (lämna 1-2 mm att bränna). Placera i lämplig vingbrännare och bränn/svetsa kanterna snabbt över öppen låga. Du har nu ett perfekt format insektshuvud med en realistisk rygg och troget återgivna vingknoppar. Nymfens flytförmåga bestäms av kroken och vikterna.

Du kommer att vilja använda dubbla vingmaterial när du gör en större nymf, så att du skapar ett starkare och mer hållbart huvud, rygg och vingknoppar. Använd tryckt vingmaterial tillsammans med ett av de neutrala.

Skär bort överflödigt material (lämna 1-2 mm för bränning) runt det tryckta mönstret, lägg i lämplig vingbrännare och bränn/svetsa kanterna snabbt över öppen låga. Krama ut eventuell återstående luft från de förberedda vingknopparna.

Du har nu ett perfekt format insektshuvud med en realistisk rygg och troget återgivna vingknoppar. Nymfens flytförmåga bestäms av kroken och vikterna.


Hur man gör kroppar

Skär en remsa av skum i valfri storlek och färg. Klipp tråden i fjädern på baksidan av stiftet och fäst tråden med ett par snäva varv runt stiftets spets.

Om du vill, använd 2-3 syntetiska fibrer som svansar. Håll dem i din pincett, justera längden och skär dem ca 2 mm framför din pincett.

Ta en tändare och bränn ihop dem, skapa en liten pärla – detta förhindrar att svansarna lossnar efter att du har knutit in dem. Håll svansarna med pärlan bakåt parallellt med kroppsstiftet.

Knyt in svansarna med ett par varv och dra i dem tills pärlan är precis bakom spetsen, fäst sedan med 3-4 snäva varv.

Vik skumremsan på mitten under spetsen och dra tillbaka den uppåt, parallellt med stiftet. Knyt in så nära spetsen som möjligt med 3-4 varv och släpp greppet om skummet.

Linda sedan din tråd mellan skumremsorna bakåt ett eller två varv runt stiftet separat.

Sträck skummet bakåt igen, gör 2-3 varv runt både skum och nål för ett första segment. Släpp skummet, 1-2 varv bakåt på stiftet, sträck skummet bakåt och gör ett andra segment.

Upprepa processen tills du är nöjd med längden på kroppen, knyt sedan av.

Använd TyinGuides för att få rätt proportioner.